Plattfisk

2008-06-25



Jag och Emil va och fiskade plattfisk i havet från västkusten. Vi körde med räka och "sandorm". Sandormen grävde vi upp på stranden. Vi skulle börjat fiska redan på tisdag men då blåste det alldeles förmycket och piren vi skulle stå på sköljdes över av stora vågor, men på onsdagen hade det lugnat ner sig och då gick det fiska.



Det va ett roligt fiske, jag fick 4 plattfiskar och Emil fick 6 st. Det va rödspättor och skäddor.

resultat: jag 4 st plattfisk, Emil 6 st plattfisk.

Gäddfiske och Sutarfiske

2008-06-19



Jag och Emil va och fiskade. Vi började fisketuren med att mäska upp en fiskeplats för kvällens sutarfiske, sen blev det gäddfiske. Vi drog våra drag efter båten. Jag fick tre gäddor och Emil fick en gädda. Alla var av typ mini. Framåt kvällen åkte vi till mäskplatsen och la i våra meten. Emil fick en sutare direkt, och sen en till och sen en till. Jag hade på sutare men lyckades inte få upp någon i dag. Sen började det ösregna och då försvann sutarna. Det slutade nappa.



Vi blev ganska blöta. Dock så gjorde regnet att det inte var riktigt lika mycket knott som det har varit innan där. Vi hade även ett försvar bestående av myggspray och myggrökelse för att hålla fanskapen borta.

resultat: Jag 3 gäddor, Emil 1 gädda och 3 sutare



Kul med solcell

2008-06-11



Beställde en monokristall solcell från www.solarlab.se. Det är sånna celler man bygger solpaneler av. En sådan cell mäter 12,5 x 12,5 cm har en spänning på 06 volt och ger 2,66 watt. Anledningen att jag beställde en sådan var att jag va nyfiken på hur den är, hur man kan dela på den och hur man löder på den. Det visade sig att den var väldigt tunn, endast 0.2 mm tjock. Den va också väldigt ömtålig och sprack nästan så fort man tittade på den. Jag försökte dela på den med hjälp av en glasskärare, men det gick inte det blev bara skärvor av den. Det ända sättet att dela sånna solseller tror jag är med hjälp av laserskärare, eller vatten skärare. Anledningen till att man vill dela på en solcell är för att öka spänningen. Varje bit ligger på 0.6 volt. Dvs om man delar cellen i 4 bitar och sedan seriekopplar de bitarna får man en spänning på 4 x 0.6 volt = 2.4 volt. De flesta solpaneler brukar vara uppdelade i 36 bitar. Men även skärvor går att använda så jag byggde i hopp en liten solpanel av skärvorna som blev.



Så här vacker blev min solpanel när den va klar. Även att den bara består av skärvor och är väldigt ful, så funkar den faktiskt väldigt bra. Jag byggde ett konstverk av den som man ska ha hängande i ett fönster (någon annans fönster). Konstverket tar emot solens strålar och omvandlar dem till fin musik (dvs en ton på 2,9 kHz).

Här är ett filmklipp av konstverket, lägg märke till att det är molnigt ute och att panelen inte träffas direkt av solen. Monokristallina solceller är väldigt effektiva även av indirekt solljus.









Kolmårdens djurpark

2008-06-10



Jag och Anna följde med Emil, Therese och Elvira upp till Kolmårdens djurpark. Vi åkte i Emils morfars husbuss. Det va en rolig dag. Vi såg massa djur. Det va lite spännande ett tag också, husbussen gick sönder precis innan vi skulle åka in i safari parken och vi var tvungen att putta igång den, som tur var så stannade den inte när vi åkte bland lejonen. Emil och Therese gick in till vargarna, då fick jag och Anna vara barnvakt åt Elvira. Här kan ni läsa Emils blogg: http://flasarps.blogg.se/2008/june/narkontakt-men-varg.html

Här kommer lite bilder.

Anna tittar på liten apa.


Delfinshow, surfning på delfin.


Trötta noshörningar.


Nalle bjern.


Kisse katt.


Sutare

2008-06-09



Jag och Emil tog ett kvällspass sutarfiske. Det gick bra, vi fick tre sutare var. Det är kul när man ser sutare simma i vassen. När man ser bubblor komma upp från botten så vet man att de är där och smakar på det superhemliga mega mäsket. Då brukar det inte dröja många sekunder förrens flötet dyker. Det är roliga fiskar som är otroligt starka.

 

Har skaffat ett youtube konto, här kan ni se sutare i vassen. Blir nog en del filmklipp i bloggen i fortsättningen.

resultat: jag 3 sutare, Emil 3 sutare


Djupkarta Tjuvanabben

2008-06-02

image99

I dag har jag varit ute med båten och åkt en fram och tillbaka i flera timmar. Tanken är att det ska resultera i en fin djupkarta så man kan följa djupkanterna när man fiskar, samt slippa bli av med massa lod. Jag har köpt ett program som heter DrDepth (www.drdepth.se), har inte fått koden ännu men det ska bli spännande att se hur det funkar.

Jag valde mellan två program, DrDepth och ett som heter 3DField (http://field.hypermart.net/). 3DField verkar vara mer avancerat och kunna göra bra kartor. DrDepth verkar vara smidigare och ska kunna importera spår med djupdata direkt från mitt ekolod (humminbird 797c2). En annan anledning till att jag valde DrDepth är att man kan köra det i realtid på en dator när man är ute med båten och se botten växa fram i 3d.

Jag har testat demoversinen av DrDepth på min macbook, kör det i vmware (då det bara är windows). Jag håller på att rita ett litet kretskord som jag ska ha en bluetooth modul på, sen så ska jag bygga in den i min autopilot.
Autopiloten får ju nmea data (position och djup m.m.) från ekolodet, den datan ska jag kunna komma åt direkt med min macbook via bluetooth.

Det är rediga branta djupkanter utanför Tjuvanabben, det går ju nästan från 10 meter ner till 100 meter på en båtlängd. Jag tror faktiskt att det är kanten man ser i google earth. Det gröna som går ut en bit från land. Jag fiskade inget när jag va ute i dag. Åkte bara fram och tillbaka, undra va de som såg mig trodde... ha ha





RSS 2.0