Solcells båt
Har byggt en liten båt som drivs av solen. Det tog 10 minuter att bygga den. På filmen är det molnigt ute så propellern snurrar inte så snabbt, men i direkt solljus så går det mycket snabbare, ska testa den i Emils damm när det blir soligt.

Köpt segelbåt, en Maxi 77

2008-09-24Har köpt segelbåt. En maxi 77. Den är mycket större än min träbåt. Den har 5 kojplatser, wallasvärmare (fotogen värme), riktigt kompressor kylskåp, kök, solcell med mera. Nu ska det bli kul att kunna segla lite, det är ju inte så ofta det är vindstilla på Vättern. Givetvis kommer båten utrustas med djuppriggar, spöhållare med mera och den kommer bli fiskebåt också. Segelbåten ligger nu i Stockholms trakten, nu letar jag efter transport till ett rimligt pris för att få den till Vättern. Min träbåt kommer jag försöka sälja till våren, den är ju jättefin så det borde inte va så svårt.Lite info om båten:


Längd: 7,62 m
Bredd: 2,5 m
Kojer: 5 stTråkigt väder, liten fisk

2008-09-09Så fort regnet slutade ösa ner, så begav jag mig ut på en fisketur. Det va grått och trist och höga och jobbiga vågor. Jag kom i väg ganska sent, då hela förmiddagen regnade bort. Hade ingen lust att trotsa regnet utan jag stannade hemma och väntade ut det i stället. Jag lyckades i alle fall med att få en liten retur-röding. Det verkar vara väldigt gott om småröding i Vättern i år. Det är ju positivt i alle fall.

Jag läste Rapporten Fiskets Framtid i de stora sjöarna  på http://www.vattern.org. Där kan man bland annat läsa följande om fritidsfisket i Vättern.

"Vid  en  specialstudie  av  fritidsfiskets  fångster 2000 beräknades fritidsfisket totalfångst till 92 ton. Yrkesfisket fångade detta år 77 ton vilket gör att fritidsfisket då stod för 54 % av totalfångsten. "

Jag tycker det låter lite väl mycket att fritidsfiskare tar upp så mycket fisk. Själv har jag bara tagit upp ett par matfiskar i år, resten har jag släppt tillbaka. Jag skulle tro att det finns fler fritidsfiskare än jag som fiskar för att det är roligt och inte bara för att äta. Jag räknade ut att om varje fritidsfiskare tog upp 50 kg fisk var år 2000, så är det lika med 1840 st fritidsfiskare som tagit upp så mycket som 50 kg fisk var.

Kan det verkligen stämma att fritidsfiskare tar så mycket fisk i Vättern ?Segla

2008-09-01I dag följde jag med Bo ut och seglade med hans Evelina. Det va väldigt kul. Båten gjorde 6 knop i den vinden som fanns i dag och det helt ljudlöst. Min båt har en max fart på 6 knop på fullgas, fast jag kör bara i en marshfart av 5 knop annars varvar motorn så mycket. Det va kul att se hur allt funkar, med försegel, storsegel och hur de ska vara inställda mot vinden osv. Jag skulle nog vilja ha en segelbåt, som man kan fiska i från också.RSS 2.0