Uppgraderat mitt FPV flygplanJag har byggt om mitt FPV flygplan lite


Det första jag gjorde va att limma dit en snabbkontakt på Ez-poden och löda dit alla sladdar, servona, sändaren och kameran. (artnr: 37349 och 37344 på kjell.com )


Sen så har jag skurit upp mitt plan och monterad mottagaren och OSD:n inutill planet, i framtiden ska jag endast ha batteriet i batteriutrymmet.


Jag har även skaffat nytt drivsystem, det har jag köpt på hobbycity.com.
HXT2835-2200/5203 HXT 2835 (380S) 2200kv Brushless Inrunner variations = $19.95
TR_P30A/2164 TURNIGY Plush 30amp Speed Controller variations = $19.46

Jag har köpt propellrar och tillbehör från mft.nu, jag ska testa både ACP 6x4e och en 6x5,5. Har även köpt svart sprayfärg jag ska ta på nosen senare för att få bättre video.Jag har även modiferat min dx6i. Har plockat bort orginalantennen.


Köpt sladdar på ebay, "Gold Plating U.FL male - RP-SMA Pigtail "


Bara att plugga ur orginalantennen ur sändarmodulen och plugga in den nya sladden.


Jag tog en tushpennakork och borrade hål i och skruvade fast "sladden"


Så här såg radion ut efteråt, men en standard wlan antenn kontakt överst :-)


Här är en liten wlan antenn jämfört med originalantennen, själva antennen är lika dan.


Och så här ser radion ut nu, ska vara precis lika bra som innan.


Här är anledningen till modden, man kan använda wlan patchantenner.

Jag har köpt en 9dBi patchantenn jag ska ha till radion. Då ska man kunna flyga långt borta :-)

 
Dadde har en bra beskrivning om hur antenner funkar http://www.rcexplorer.se/page14/gain/gain.html

Jag har inte provflugit planet ännu, ska göra det när vädret tillåter, först ska jag testa räckvidden på radion också.
Har inte limmat i hopp planet denna gången har tejpat i hopp halvorna med speciell tejp man kan köpa på apoteket,
den tejpen är suverän, tror inte jag behöver limma.

Jag måste nog sätta dit ferritring och kanske ev flytta på gps:en innan planet är i topptrim.
Fiske i Kalvsjön

2009-07-23Jag och Andy va och fiskade i Kalvsjön. Vädret va inte det bästa, regn, blåst och åska. Fast några stunders uppehåll var det också. Vi flugfiskade mäst, men tog även några kast med spinn.Nästan direkt när vi började fiska fick jag en liten regnbåge på nymf. Det är skoj att få fisk på flugspö. Sen så nappade det dåligt, hade ett hugg till på fluga bara.När kvällen närmade sig så stod jag på ett ställe och växlade fram och tillbaka mellan fluga och spinn. Tillslut fick jag ett hugg som resulterade i en regnbåge på 1,6 kg, den högg på en spinnare. Den fisken behöll jag.

resultat: jag fick 2 st regnbåge, Andy lyckades inte denna gång
Helikopterflyg över Bankeryd

2009-07-18Jag och Anna flög en rundtur med Helikopter över Bankeryd, det var rundtur från Habo Camping. Det va riktigt skoj att själv flyga över de ställerna jag flyger med mitt FPV plan. Rundturen var bara 5 minuter men man hann se hela Bankeryd, det kostade 200 kr /person och det tycker jag det va värt. Man flög 4 (plus 1 pilot) i taget i helkoptern. Men mig och Anna åkte en pojk och hans morfar. En reporter interljuvade pojken efteråt, så håll koll i lokal tidningarna, där kommer det nog stå om flygningen.Anna tyckte också det va kul att flyga helikopter.FPV över Domsand

2009-07-13I dag på kvällen flög jag över Domsand med planet. Daniel va med som riktantenn. Det va riktigt fint och vättern var helt spegelblank. En bit upp så blåste det dock lite från söder, vilket gjorde att jag kunde stå precis stilla i luften med planet. EzOSD trodde vid de tillfällerna att jag landat och visade "flight summary". Första gången blev jag lite rädd och trodde att den hade startats om eller nått och blev orolig över strömförsörjningen. Men ganska snabbt insåg jag att det var bara för att jag stog stilla i luften. Det hände inget mer än att den visade flight summary när planet va stilla och sen gick tillbaka till normalt läge när planet började röra sig igen (inga räknare nollställdes eller så). Det va en härligt flygtur.

Gammalt dammfäste i Risbrodammen ?

2009-07-12I dag var jag, Emil och Sebbe och fiskade i Risbrodammen. Jag hade med mig mitt ekolod och spelade in lite hur botten i risbro ser ut. På vissa ställen finns det fullt med stubbar på botten, det sticker även upp massa trädstammar på cirka en halvmeter till en meter höga. Som om de kapade träden en bit upp på stammen när de tog ner dem vid dammbygget. Nått som var intressant som jag hitta var att det ligger något på botten som ser ut att vara ett gammalt dammfäste. Det ligger en bit ut i dammen från där nuvarande dammfästet är (vid rastplatsen alltså). Se bild. Skulle vara kul om någon vet hur det har sett ut innan eller kanske till och med har en gammalt foto på det.

Emil och Sebbe fick några små gäddor och några abborrar, jag fiskade inte själv utan hade hand om motorn och pillade på ekolodet.

Nått kul som vi gjorde var att vi bogserade bort den stora flytön som satt sig framför tunneln till den första dammen. Så att vi kunde åka igenom tunneln från mittendammen till den första dammen. Så nu går det åka båt mellan första och andra dammen :-)

Jag säljer min träbåt

2009-07-08http://www.blocket.se/jonkoping/Trabat_22487288.htm

Jag ska sälja min träbåt. Jag har ju segelbåt nu och det blir lite mycket att ha flera båtar att ta hand om. Båten är nymålad och nylackad, motorn är servard, oljan och oljefilter bytta. Båten står på land men är helt klar att sjösättas. Det är en perfekt båt till fiske. Det följer ju med diverse fiskeutrustning, 4 rullar och lod bland annat. Motorn är ju en sabb 16hk 2cyl diesel, drar ca 0,2 liter i timmen vid fiske. (även kallad järnspis, mycket pålitlig, har aldrig krånglat). Stereoanläggning som spelar mp3 (sdkort, usbminne). Hemmabyggd solcellsventilation. Snurrekolod (sånt där äldre som snurrar runt, skickar tyvärr inte med mitt sonar ekolod).  Batteriet köpte jag nytt förra året.. Jag vill ha 25.000 kr, det va det jag en gång gav för den och sen dess har jag gjort massa med den, sytt kapell, nya dynor, ny el, m.m..  

Första flygningen med EzOSD

2009-07-03I dag lyckades jag få in en flygning när det va en stunds uppehåll på allt åskande. Det var första gången jag kunde testa min nya osd i verkligheten. Villken skillnad det va att flyga med osd !!! Man behövde inte längre vara orolig över hur långt borta man är eller vart man är, hur hittar man hem om man flyger vilse (flälten kan se lika dana ut ovanifrån).

Det var dock så innotahelvite mycket knott och mygg så jag orkade bara med en kort flygtur. Fyfan vad jag hatar myggor och knott, de jävlarna verkar ju tycka det är jättekul att krypa in i ögona på en när man har videoglasögon på sig.

När jag kom hem så gjorde jag om mp4 filen från min pinnacle video transfer till mpeg2 eftersom ImmersionRC viewer programmet tyvärr inte stöder mp4 ännu. Sen så kunde man se i google earth "live" vart man flyger samtidigt som filmen spelas upp. Det tycker jag är riktigt häftigt.


Jag hitta info på nätet att det kommer ett program till iPhone till EzOSD:n, som heter iTelemetry, där man kan se live på iphonen vart planet är när man flyger (använder audio in). Så nu få det nog bli att köpa en iPhone när de kommer, det börjart bli dags nu, min gamla nokia telefon har vissa knappar börjat lägga av på, det är lite jobbigt... Här är en länk till ett videoklipp på det...http://vimeo.com/5409294

När jag kom hem från flygningen så tog jag lite kort på åskan. Det slog ner i en transformatorstation och det blev en blå ljusbåge i en halvminut efter om den !!!


Multiblixt


Det är här jag tror det slår ner i transformatorstationen, den ligger uppe i skogen ca 3km från mig.
Det blev en jävla smäll, sen måste det blivit någon ljusbåge för det lös om den i en halvminut efteråt.


EzOSD

2009-06-30Jag har köpt en OSD till mitt flygplan. OSD är en mojäng som visar massa nyttig information över bilden, så som höjd hastighet, batteri, åt vilket håll man står på marken osv. Har inte kunnat testa den i luften ännu då jag varit dunder förkyld.
Det som är lite roligt med just denna osd modell är att den har inbyggd telemetri, den använder audiokanalen och sänder ner gps data till marken. Det finns trackingantenn system till den !!! Man kan även se vart man är i google earth. Man kan spela upp videor där man flyger och visa i google earth vart man flugit.

Här är ett exempel på hur telemetrin låter....och eftersom jag inte klarar av att INTE veta hur något funkar så har jag börjat lista ut hur telemetri datan är uppbyggd i ljudsignalen. Här är en större bild.

Hoppas min näsa och ögon slutar rinna snart så jag kan provflyga...RSS 2.0