Maxi 77 renovering videoklipp

Renoveringen fortsätter, har gjort i ordning trä på båten och ny rorkult med mera, har gjort ett litet videoklipp om renoveringen...

Mer arbete på min Maxi 77a

Har servat motorn, bytt olja och växelhusolja smörjt osv. Va lite bökig att få igång (kinamotor), men efter lite justeringar på förgasaren så gick det, nu verkar den gå fint. Det visar sig när jag kommer ut med båten sen..
Har byggt klart bakre stuvfacks träinredning, och installerat bensintank (nu sitter den även med spännband) den kommer ingen vart nu.
Har skaffat led-topplanterna till masten (ankarljus) och dragit kabel i masten.
Har sågat till en ny "peke"
Som jag betsat med teak bets och fernissat. Blev riktigt snyggt, kommer köra denna metoden på vanlig björkplywood när jag tillverkar nya ramar runt fönsterna inne i båten.
Har sågat till en ny gaderobsvägg i teakplywood, tycker inte den andra va snygg med massa hål i. Få se om jag byter väggen på vänster sida också, en del fula skruvhål i den, ska plugga och slipa och se hur det blir.
Den passade ju perfekt. Har testat olika behandlingar på småbitar och kommit fram till att jag gillar fernissa bäst. Allt trä i båten kommer skruvas ner slipas och fernissas. Har tänkt byta all "tapet" i båten också. Har även tagit bort kylskopet, vill inte ha det i "toalett" utrymmet, har tänkt bygga in det i pentryn i stället.
Har även fräshat upp trädetaljerna i sittbrunnen, listerna runt luckan och fotstegen är av trä. Jag börja med att slipa trärent.
Och sen på med fernissa, första lagret utspätt med lacknafta. Sen flera lager vanlig fernissa.

Renovering segelbåt, "utsidan"

I år har jag renoverat utsidan av min segelbåt. Plus att jag gjort en del förbättringa osv. Det har tagit hela sommaren, då jag gjort saker och ting ordentligt och inte lite halvhjärtat som tidigare ägare. Har inte blivit någon tid över till rc flyg, till och med batterierna till min mSR verkar har dött av att ligga laddade för länge och mina stora batterier har puffat upp. Fiska har jag bara gjort en gång också. Men det är skoj att greja med båt och det kommer bli bra när det är klart.
Jag började med botten, så här såg den ut. Rostfläckar på kölen, det gillar jag inte.
Jag började med att skrubba rent, det tog bara 10 timmar.
(grov tvättsvamp och muskler, högtryckstvätt bet inte)
Kölen slipades och grundades med tvåkomponets primer. Jag bytte även, tätningen runt kölen.
På med några lager bottenfärg.
Monterade ekolodsgivaren och borrade hål i båten för kablen. Måste ju ha den så den får fri sikt åt båda sidorna för att "sidescannern" ska funka.
Stuvfacken såg inte för fräsha ut så de målades med 2komp topcoat
I akterstuvfacket bytte jag slang på självlänsarna och piggade upp kranarna med lite hammarlack. Nu blev det även rostfria slangklämmor (idiotiskt att inte köra med rostfria beslag, skruvar etc i en båt, hur tänker folk). Har även byggt ny trä "botten" till stuvfacket.
Har även installerat länspump och nivåbrytare i det bakre stuvfacket samt borrat upp en hål från det andra stuvfacket.  På så vis kommer vatten som kommit in i stuvfacken att pumpas ut. Det ska ju inte kunna komma in vatten i stuvfacken, men på hösten när det blåser ner löv och skit i båten så blockeras dränneringarna och det kommer i ändå. Så nu slipper jag det !
De gamla rutorna va ju inte allt för vackra, på 70-talet satte man ju en lång ruta på varje sida. Det gjorde ju att det blir mycket spänningar i glaset med sprickor som följd. Det är ganska tydligt här.
När innetaket va bortplockat kunde man se hur fint det ena rösjärnesfästet va. Som tur va så såg det ut värre än det va. Jag tog ju bort järnbiten och efter lite slipande och polerande kunde man nästan spegla sig i den, så den behöll jag. Den på andra sidan såg bra ut så den behövde jag inte göra nått med.
När rutorna va bortplockade så plockade jag även bort alla beslag på den blåa linjen. Tog även bort gummilisten.
All ful ljusblå slarvigt påmålad (bil/hus ?) färg slipades bort, två dagar. (under kan man se orginalfärgen).
På med ny fin 2-komp blå topcoat, tre lager. Maskertejpen jag använde gillar inte regn och stekande sol, så den satte sig rejält, så det blev "labelremover" spray och en hel dags arbete bara där.
Lite waxning och polering, köpte en 120watt polermaskin på biltema, höll en halvtimme, läma tillbaka den och tog en 1200watt i stället, det va bättre.
Gummilisten lyckades jag sätta tillbaka alldeles själv. Den är ju kottare än båten och måste dras ut som ett gummiband. Det va en varm solig dag så gummit va lite "mjukare", inte en chans det skulle gå om det va kallt. Jag använde bilen och ett stål spännband med spak. Jag satte fast listen där bak på båten och satte dit det så långt fram jag kunde på båda sidor. Man måste rakla på det på sidorna så det kommer över nitarna, det går inte att banka dit det, gör man det så tror jag nitarna skadas. Man kan banka sista biten när man väl fått över det över nitarna.
När jag fått dit det så lång det gick, så fäste jag framänden i en ögla av platt rep (jag tog gammal ankorlina). Sen så fäste jag rep i min bils takräcke och ett stort stålspännband, sen så tog jag några ryck i spännbandshandtaget så det spänndes lite, sen så upp på båten och dra i listen som sitter på för hand bakifrån och frammåt och sen spänna lite och sen upp och dra igen osv.. Så att listen spänns jämt över hela sin längd, tillslut kunde jag få på den i nosen.
På stäven hade jag lite gelcoat skador och jack in till glasfibern som inte va så vackra.
Spacklade upp jacken med gelcoatspackel och avslutade med gelcoatspray. Det blev riktigt bra. Man fick inte hålla still sprayburken när man sprayade då började det rinna, utan man skulle dra den förbi ytan som ska sprayas och spraya i farten. Gelcoatspray gillar jag !! Skadan är borta nu, men man ser vart det suttit klistermärke (bleks förhoppningsvis av solen).
Försökte få tag i plexi för att göra egna rutor men det sket sig, ringde runt till massa ställen och glasmästare, men antingen så hade de inte, vägrade sälja eller så skulle man va tvungen att köpa en hel skiva för tiotusen. Så tillslut så gav jag upp och beställde färdiga rutor från hr-marin. Ett kitt med fyra färdiga rutor inkl hål och fasad kant gick på 2700 kr. Köpte även ett butylband för 200 kr.
Rutorna monterades med butyl tejpen och runt sen så tätade jag även med sikaflex 295UV. De nya rutorna har bara 4 skruvhål styck och hålen är större än de gamla rutorna vilket ger dem störe rörelsefrihet och mindre risk för sprickor. På varje ruta va det två skruvhål som passade med båtens skruvhål, två hål fick man borra pär ruta.
Så här såg de gamla träramarna ut som sitter på insidan, ruttna och fulla men slarviga "tätningsförsök". Det blir att bygga ny inredning.
Vincharna snurra ju inte så lätt heller, gammal olja, fett och smuts som bildat en hård deg som va omöjlig att tvätta bort när jag försökte första gången. Jag fick lägga dem i fotogen i ett dygn så skiten löstes upp.
Men sen så blev de riktigt fina och efter ett tips så smörjde jag dem med teflon spray och det verkar funka riktigt bra, nu kan man surra till dom med handen och de snurrar ett par var av sig själva..
Passade även på att snygga upp dem med lite färg, då den gamla färgen skavts av på en del ställen.
Nu (2010-08-09) har jag äntligen fått i båten i vattnet. Men det är en hel del kvar att göra, jag måste dra all el och masta på, serva motorn. Ska sy nya dynor, bygga ny inredning osv osv..

Reperera brunnen båt

En bekant hade ett gasolkök som läckte och det resulterade i en brand i hans båt. Som tur va, lyckades han snabbt att släcka elden utan att själv råka illa ut. Dock blev det en hel del materiella skador. Bland annat vid sidan av luckan i båten. Jag erbjöd mig att hjälpa fixa båten då jag va väldigt nyfiken på att jobba med glasfiber/polyester. Allt men behövde fanns på biltema också. Det va skoj att jobba med glasfiber och jag blev sugen på att någon gång bygga en "fiske biltaks båt" från grunden.  Men nu tänkte jag skriva en liten beskrivning av hur vi gick tillväga för att laga en av skadorna.
Här har det brunnit, hela kanten är mjuk och hårig.
Fönstret togs bort och med hjälp av vinkelslip tog jag bort all "död" glasfiber, jag slipade även bort all färg och gelcoat runt skadan så att jag kom ner till rent glasfiber för att kunna fästa det nya glasfibret på.
Jag byggde upp en mall av trä.
Som jag klädde med bakplåtspapper, då polyester inte fäster på bakplåtspapper.
Sen så byggde jag på med några lager glasfiber och polyester.
Efter det hade torkat så tog jag bort plankan och la på ytterligare lager glasfiber underifrån tills det blev lika tjockt som det varit i båten från början. Det man måste tänka på när man lägger på nya lager över gamla eller nyligen laggda lager glasfiber. Är att man MÅSTE slipa ytan och tvätta nogrant med aceton annars så kommer inte den nya glasfibern att fästa.
Så blev det när det va klart. Sen så la jag på massa gelcoat och sist färg.
Lite tips när man repererar båt:
När man jobbar med polyester och glasfiber är det viktigt att ha ett riktigt andnigskydd, man vill inte andas in polyester ånga eller glasfiberdamm. När man kapar/slipar glasfiber (och inte har på sig skyddsoverall mitt i sommarvärmen) så kommer det att klia som fan sen. Använd skyddshandskar. För att få bort klådan ska man duska i så varmt vatten man klarar av, det hjälper faktiskt !
Va noga med slipningen och tvättnigen med aceton.
Till hösten efter fiske sesången är över så ska vi måla hela båten så den blir som ny, då kommer det inte synas att den har varit med om någon brand !RSS 2.0