Testflygning med planet

2009-03-27


(kolla landningen)

I dag provflög jag flygplanet efter att ha modiferat det med kolfibern. Det flög vältigt bra och jag är mycket nöjd med ändringarna jag gjort. Jag testade även med ett gyro i planet, men det ville inte funka som det skulle. Det drog bara servot åt ena hållet, vet inte om det gått sönder eller om det va för att det va så kallt. Vet inte hur det är uppbyggt om det är sånt med värmeelement i mitten och temp sensorer runt om, då kan man ju tänka sig att det hade med kylan att göra. Va ju inte det dyraste servot på marknaden heller.



Min bror var också med och han flyg med sin cessna. Väldigt nära krasha.

Styvare Easy Star med kolfiber



Jag har gjort mitt Easy Star styvare med hjälp av kolfiber. När man flyger planet så är vingarna ganska fladdriga, speciellt vid lite högre hastighet och loopingar och sånt. Jag har också läst massa på internet att planet flyger mycket bättre om det blir styvare. Det blir stadigare och flyger lugnare. Jag handlade lite kolfiber på rcflight.se.


I vingarna valde jag att ha 5 mm kolfiberrör, då de passar inutill röret som följer med Easy Staren.



Kolfiberröret satte jag i en borrmaskin och borrade in i vingen, samtidigt som jag hade en tyngd liggande på vingen.



Sen kapade jag kolfiberröret i rätt längd och stoppade in det i vingen.



Där bak skar jag ut en skåra med ett knivblad och stoppade in en liten kolfiberstav och limmade i hop. Jag limmade även dit en liten kolfiberstav längst ut på höjdrodret.



Fick även lite roliga saker på posten som jag beställt. Två gyron som jag tänker testa i planet. En ska jag testa på höjdrodret och ev testa en på sidorodret. Kanske blir att jag gör skevroder och sätter ett där sen i framtiden. Har även köpt ett litet lipo alarm, som tjuter när batteriet börja ta slut, få se hur det funkar också..

Har även beställt en del saker från the USA som jag väntar på, ska bli spännande !!!


Flög planet med GPS-logger i dag


2009-03-22



Hade min gps-logger med i flygplanet i dag. Kul att kunna se ett GPS-spår i 3D i Google Earth där man flugit. Försökte även ta lite mer flygfoton, men det gicl inte batteriet i kameran funkar inte. Har beställt ett nytt batteri till kameran (34.99 SEK inkl frakt från ebay, hongkong).

Flygfoto

2009-03-20


Jag limmade dit ett servo på en gammal kamera jag hade liggande.


Så här funkar det.


Så här fäste jag kameran på planet.


Resultatet. Min bil är den svarta. Emil va med, den andra bilen är hans.

Det blåste ganska mycket när jag flög och det va lite jobbigare för planet att bära med sig kamerans vikt med det funkade. Dock så visade det sig att kameran bara tagit några bilder sen så hade batteriet tagit slut, batteriet i kameran är gamalt och tar laddning dåligt, är det kallt så håller det inte alls länge. Men nu vet jag i alle fall att det funkar. Få se om jag skaffar nytt batteri till kameran.

Flög 1 timme och 7 minuter

2009-03-18



I dag testade jag hur länge jag kunde vara uppe med planet utan att landa. 1 timme och 7 minuter va jag uppe oavbrytet sen så var jag så kall om fingrarna att jag landade. Batteriet va inte slut utan det hade kunnat ha uppe planet ett tag till. Att flyga en och en halv timme i alle fall borde inte va några problem på ett batteri.

Första flygningen

2009-03-15



Första gången jag flyger ett radiostyrt flygplan, det va inte så svårt. Det är min bror som klippt i hopp filmen.

Bygga rc flygplan




Jag har byggt mig ett radiostyrt flygplan, en multiplex easy star. Under en tid så har jag då och då köpt på mig lite delar till ett bygge av ett radiostyrt flygplan och nu så är det färdigt. Saker jag har köpt är:

Flygplanet: en multiplex easy star.

Radiostyrning: 2,4 Ghz Spektrum Dx6i

Servo: 2 st, hitech hs-81

Motor: ST2025

Fartreglage: Above All 18A med BEC

Batterier: 2 st 2450mAh 3cells lipo

Laddare: Mystery B6

Planet köpte jag från Umeå Rc, radiostyrningen från gooldfeeling.se, servona från hab.se, motorn och fartreglaget från mft.nu. Batterierna och laddaren köpte jag från hongkong via ebay. Jag beställde batterierna och laddaren på en måndag, på torsdagen hade jag dom i brevlådan och det från hongkong, det är snabb frakt.



Planet är gjort av elapor foam som är som en slags väldigt tålig och hållbar frigolit. Med planet följde det en vanlig el-motor men den använde jag inte. I stället så köpte jag en borstlös motor, som är mycket eftektivare och kraftfullare. Dock så va den borstlösa motorn mindre än standardmotorn så jag fick tillverka en adapter för att få den att passa i det större hålet i planet.



Adaptern tillverkade jag av bitar från en kabelkanal list jag hade liggande, det blev perfekt med mycket rum runt motorn där luft kan passera och kyla den. Fartreglaget placerade jag på ovansidan av planet för att det skulle ha bästa möjliga kylning. Här nedan är ett klipp på hur kraftfull den borstlösa motorn är.



Radiomotagaren består av två delar, en huvudmotagare och en liten slav mottagare, antennerna ska vara pekade åt olika håll för bästa mottagningsförmåga.





Systemet ligger på 2,4 Ghz och är databaserad och frekvenshoppande så det finns nästan inget som kan störa ut radiostyrningen. Man behöver inte hålla på med olika frekvenser och sånt heller om man skulle flyga samtidigt som andra, sytemet funkar mer som ett trådlöst datanätverk.



Laddaren är häftig, den har en inbyggd data där man kan välja mellan massa olika laddprogram och inställningar. När man laddar lipo batterier måste man alltig ha uppsikt över dom, de är lite småfarliga och kan börja spruta eld och ha sig i fall man missköter dom eller har otur. Batterierna har även en balanceringskontakt man pluggar in i laddaren så att laddaren kan se till att varje cell i batteriet har samma volt, det är mycket viktigt.



RSS 2.0