Lackat, epoxyat och lite småfix

2008-04-28

image88

Då har man varit ute på en shoppingrunda och inhandlat lite mer saker till båten. Visst blir man glad när man ser att de har höjt priset på Owatrolen från 250 kr burken till 300 kr burken, fy fan. Köpte tre burkar, en burk D1 (olja) och två burkar D2 (lack), det blev 900 spänn !!!! Jag kanske måste köpa mer, det kanske inte räcker. Sen så har jag också köpt ett nytt batteri för det gamla va kasst, det gick loss på 600 spänn. Sen lite laminatepoxy 100kr, en burk hammarlack 100 kr.  Innan det så har jag ju handlat en burk rödfärg, 300 kr, en burk vit färg 100 kr. Pressäning till båthuset, ca 400 kr. Det är inte billigt med träbåt om man vill hålla den i fint skick.

Det jag gjort i dag är att jag har lackat skrovet på båten två gånger, en gång på morgonen och en gång på kvällen. Jag har även lackat en liten bit av däcket med epoxy, för det har kommit in vatten där när det regnat och sen så har det kommit in vatten under lacken och förstört den på det stället. Jag har målat rodret med hammarlack, passade även på att måla lite på bilens bagageluckan, där det börjat komma lite rost i ena kanten. Hammarlack is the shit. Sen så har jag fäst kablen till ekolodsgivaren, ordentligt dessutom, vill inte ha in den i proppellern :-)


Botten klar

2008-04-17

Målat färdigt botten på båten. Min sambo Anna hjälpte också till. Nu är det klart, nu behöver man inte slabba mer med den färgen på ett år.

Fender putsning

2008-04-16

image87


I dag har jag ej varit nere vid båten, varit halvkasst väder. Låter färgen torka lite till. Men i stället har jag suttit hemma kollat på hockey och putsat mina fendrar. Jag har också funderat på hur jag ska få bort barnspärren samt bygga in bluetooth i min autopilot.

Barnspärren = varje gång man kommer till en ny waypoint i en rutt måste man bekräfta kursändringen med att trycka på knapp på autopiloten (raymarine ST1000+).

Eftersom autopiloten får gps data från ekolodet så kan jag bygga in blåtand i autopiloten så man kan ansluta med datorn och få in gps data till datorn. Från datorn kan man sen mata ut autopilotsdata direkt till autopiloten. Allt via bluetooth.

 Använbart till sommaren när jag ska börja göra djupkartor.    ps. heja HV71


Målat taket på båten

2008-04-15

image86


I dag har jag varit nere och målat taket på båten. Det som är vitt har fått ett lager ny fin färg. Det blir bara ett lager med färg på taket, det få räcka. Har hittat ett ställe på däcket på båten där lacken blivit dålig, samma ställe som det blev dåligt på förra året. Nu måste jag göra nått åt det, inte kul att slipa ner och lacka om varje år. Funderar på att lägga dit nån glasfiberväv och nått epoxylack, det måste va genomskinlingt så det inte synns också. Har även tagit med mig fendrarna hem för puttsning och uppsnyggning. Nu vill jag ha varmare väder så jag kan börja med lacken, men då måste det vara över +10c grader annars så kan lacken bli matt. Få se om det blir ett lager färg till på botten i morgon i alle fall.

Bottenfärg

2008-04-14

image85


I dag har det varit fint väder och temperaturen har varit positiv. Jag var nere och målade båten. Har målat på ett lager färg nu på botten. Jag ska måla på ett lager till, fast jag ska låta det torka en dag först innan nästa lager.
I dag kändes det att våren kommit, längtar efter att lägga i båten.Slipat botten på båten

2008-04-09

image83


I dag har jag slipat botten på båten så nu är den redo för ny färg. Jag vet inte när jag kan börja måla båten dock, då temperaturen är för kall för färgen än så länge. Jag hoppas på lite varmare väder.

image84

Jag har även satt dit en träkloss som jag ska sätta ekolodsgivaren under. Klossen var jag uppe hos Emil och sågade till i går. Jag har fäst klossen med lim och skruv. Innan jag sätter fast givaren under den så ska den målas. Det gör jag när botten på båten målas. En sak som jag blev glad över va att sladden till givaren räckte dit jag ska ha den nu, så jag slipper köpa en dyr förlängningssladd.


Vårrustning av båten börjad

2008-04-08

image82


Emil har hjälp mig att göra båthuset lite stadigare samt klätt det med presenning. Nu håller det nog både för lite starkare vindar och lite snö om det skulle bli så. I dag har jag skrapat bort lös bottenfärg på båten. Jag har också tagit bort en gammal ekolodsgivare. Samt skruvat loss givaren till mitt nya ekolod för att flytta på den lite. Innan satt den på rodret ovanför propellern, nu ska den sitta under rodret längst ner på båten. Att jag satte den på rodret var för att jag inte skulle behöva ta upp båten i sommras. Det blev lite brus på ekolodet när man körde lite snabbare eftersom givaren då satt precis ovanför propellern. Jag måste ha den nya givaren på ett ställe så den kommer åt att se åt både höger och vänster då det är sidescanner. Nu längtar man till värmen och vätterns rödingar.RSS 2.0